Koken met de snelkoker

Koken met de snelkoker

Duizenden manieren om lekker te eten met de snelkoker!

Braden, bruin bakken, stoven, koken in water of met stoom, snel ontdooien ... Met de snelkoker is bijna alles mogelijk! Soepen en groenten, mals gebraad, gestoofde gerechten, tajines en zelfs verrines: het kan allemaal dankzij de stoommand ...

Bereidingstips

In water of met stoom?

Als u met water kookt, worden de voedingsmiddelen met of zonder het mandje in het water ondergedompeld. Bij koken met stoom bevindt de bodem van het mandje zich boven het waterniveau. Lees steeds de aanwijzingen in het receptenboekje van uw snelkoker.

 

 

Zelf de kooktijd bepalen

Hoewel alle snelkokers volgens hetzelfde principe werken als bij koken onder druk, hebben ze allemaal andere eigenschappen en dus ook andere kooktijden. Bij koken onder druk varieert de temperatuur van 109 ° tot 118 °C. Onthoud dat de kooktijd is afgelopen wanneer het drukventiel begint te fluiten. Bij de Authentique-modellen maakt het ventiel het typische geluid aan het begin van de kookfase. Bij de recentere modellen, die veel stiller zijn, berekent de intelligente timer automatisch de kooktijd …  

 

Niet vergeten het vuur zachter te zetten!

SnelkokerNadat u de snelkoker met de voedingsmiddelen erin hebt gesloten, begint u met het koken op een hoog vuur om de druk te laten verhogen. Nadat het drukventiel in werking is gezet, start het koken onder druk en moet de warmtebron voor de helft lager worden gezet. Zo worden uw voedingsmiddelen niet te gaar, want de aangegeven kooktijd houdt hier rekening mee. Bij de Acticook®, de Clipso Control® en de Nutricook® geeft de timer een geluidssignaal om u eraan te herinneren dat u het vuur lager moet zetten. Omdat er tijdens de tweede kookfase op een lager vuur wordt gekookt, bespaart u energie met de Nutricook®!

 

De waterniveaus

Zet de snelkoker nooit in werking zonder dat er water, wijn of bouillon in zit. Om ervoor te zorgen dat het kookproces normaal verloopt, dient u de kuip nooit voor meer dan twee derde te vullen. Bij elk recept wordt de nodige hoeveelheid water aangegeven. Voeg altijd minstens 250 ml (2 glazen) water toe. Gebruik 750 ml als u met het mandje kookt.

 

De hoeveelheid voedingsmiddelen

Vul de kuip nooit voor meer dan de helft als u kookt met voedingsmiddelen die kunnen opzwellen, zoals rijst, gedroogde groenten of compotes. Als u het stoommandje gebruikt, mogen de voedingsmiddelen niet met het deksel in aanraking komen.

 

Veiligheidstips

Als het ventiel in werking is gezet, is het onmogelijk om het deksel te openen zonder vooraf druk te laten weglopen. Wacht altijd tot alle stoom is ontsnapt voordat u de pan opent. Probeer het openen nooit te forceren. Let op de zeer warme stoom die ontsnapt wanneer u de druk laat weglopen.

 

Goed om te weten ...

Bereid uw verrines in de snelkoker!

SnelkokerWe vergeten het soms, maar de snelkoker leent zich perfect om verrines, kleine flans of bijgerechtjes te bereiden met stoom. U vindt ideetjes in de bijgeleverde receptenboekjes of in de rubriek Recepten. Let er wel op dat u uw gerechten afdekt met een speciale transparante huishoudfolie zodat ze beschermd worden tegen de druppels van de stoom.

 

Juist/Fout

U kunt de decompressie versnellen door de snelkoker onder koud water te houden.

Juist. Toch moet u opletten wanneer u hem vastneemt, want de snelkoker is gloeiend heet. Maak gebruik van de handvatten en ovenwanten. Als uw snelkoker met een intelligente timer is uitgerust, dient u hem weg te nemen want hij mag nooit onder water worden gehouden.

 

De afdichtingsring op het deksel van de snelkoker moet elk jaar worden vervangen.

Juist.De afdichtingsring is noodzakelijk om de snelkoker waterdicht te houden en moet elk jaar worden vervangen. Controleer het referentienummer van uw model en ga naar de rubriek Accessoires.

 

Bij het stomen met de snelkoker wordt de vitamine C het best behouden.

Juist. Deze kookmethode wordt aanbevolen door voedingsdeskundigen. 84 % van de vitamine C in broccoli blijft behouden na het stomen in de snelkoker tegenover 40 in de steelpan.

 

Voedingsmiddelen kunnen onder druk worden gebakken in de snelkoker.

Fout. Er mag nooit onder druk worden gebakken of gestoomd met olie. Er mag evenmin worden gekookt met melk.

 

De snelkoker mag nooit in de oven worden geplaatst.

Juist. Dat kan ernstige schade toebrengen aan de snelkoker.

 

In sommige gevallen hoeft u geen water toe te voegen vooraleer u de snelkoker sluit.

Fout.U dient altijd water toe te voegen voordat u het koken onder druk in gang zet, zelfs als u het vlees of de groenten al een eerste keer hebt laten braden.

Terug