De eigen keuken

De eigen keuken

De eigen keuken

Het abc van de keuken

Om alles van a tot z te begrijpen vindt u hieronder een korte woordenlijst die u helpt om de recepten en werkwijzen makkelijker terug te vinden.

 Korte woordenlijst van de eigen keuken

 

robot - blanc en neige       robot - tranche     robot - rapé

Kloppen, klutsen of emulgeren

Een bereiding met behulp van een emulgeerschijf bewerken of er krachtig met de garde door kloppen om een andere consistentie te verkrijgen. Voorbeelden zijn stijfgeklopte eiwitten of een mengsel van suiker en geklopt eigeel voor meer volume. Emulgeren betekent eerder het mengen van twee ingrediënten die zich niet vanzelf zouden vermengen, bijvoorbeeld eieren en olie.

 

 Snijden

Voedingsmiddelen zoals kaas, groente, fruit, vlees, charcuterie, enz. in min of meer fijne plakjes of schijfjes snijden met behulp van een snijschijf.

 

Extraheren

Sap uit groente en fruit verkrijgen door het met een sapcentrifuge van het vruchtvlees te scheiden.

 

Hakken of mixen

Een min of meer fijne moes maken van vlees, groenten, fruit, vis, kruiden, chocolade of specerijen met behulp van een metalen mes van een robot, blender of minihakmolen.

 

Mengen of bewerken

Verschillende ingrediënten samenvoegen voor het verkrijgen van een homogene bereiding met behulp van een mixer, een metalen mes, een blender of een deeghaak; naargelang van de consistentie.

 

Kneden of mengen

Het krachtig bewerken van een bereiding om er deeg van te maken met behulp van een deeghaak. Het gaat meestal om bereidingen op basis van meel, zoals brood-, pizza- en taartdeeg.

 

Raspen

Kleine stukjes of fijne plakjes maken met behulp van een raspschijf voor groente (julienne), fruit, kaas, chocolade, enz.

 

Recepttips

Zelfgemaakt paneermeel

Hak enkele korsten oud brood of beschuit met uw robot (metalen mes) of minihakmolen.

 

Geslaagde crème anglaise

Voeg 3 ijsblokjes toe in de kom van de blender. Na 3 keer lichtjes drukken zal ze opnieuw smeuïg zijn.

 

Luchtige aardappelpuree

Roer er een opgeklopt eiwit door na de bereiding.

robot - puree      robot - blanc en neige      robot - purée 

 

Stevige slagroom

Gebruik room die goed koud is. U kunt de kom van uw robot ook van tevoren in de koelkast zetten.

 

Stevig opgeklopt eiwit

Gebruik eieren op kamertemperatuur en voeg een snufje zout toe zodat het eiwit mooi stevig wordt.

 

Eenvoudige mayonaise

De eieren en de olie moeten dezelfde temperatuur hebben.

 

Goed gezeefd meel

Doe het enkele seconden in de mixer.

 

Tips

guide - robotBlender

  • Mixt u droge ingrediënten in de blender, gebruik dan 3 minuten lang de Pulse-functie, met tussenpozen van 2 seconden. Stop en laat de blender 15 minuten staan voordat u opnieuw begint.
  • Als het mesje van de blender moeilijk draait, zijn de voedingsmiddelen te groot of te hard. Probeer ze opnieuw te snijden.

 

Staafmixer

  • Om spatten te vermijden plaatst u de mixer eerst in de bereiding, daarna zet u hem aan en maakt u draaibewegingen van boven naar onder.
  • Gebruik hem nooit in een pan op het vuur en evenmin om rauw vlees of droog fruit te hakken of om gestampt ijs te maken.

 

robot - presse-agrumesCitruspers en sapcentrifuge

  • U bespaart tijd door uw apparaat net na gebruik schoon te maken. Zo vermijdt u dat de restjes uitdrogen. Spoel het snel af voordat u de vaatwasbestendige onderdelen in de vaatwasmachine plaatst.
  • Drink het zelfgeperste sap snel op, want het bevat geen bewaarmiddelen. Voeg een paar druppels citroensap toe om oxidatie te vermijden.

 

In vorm met vitamines!

"5 stukken groente en fruit per dag": iedereen kent de magische formule om in vorm te blijven en een optimale gezondheid te bereiken. Zowel in de winter als in de zomer helpt uw blender om verse en evenwichtige voeding op het menu te zetten. Fruit en groenten zijn rijk aan koolhydraten, mineralen, vitamines en vezels. Ze hebben alles om ons lichaam optimaal te laten werken. Omdat ze weinig calorieën bevatten, helpen ze ook om een groot aantal ziektes als kanker, hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid en suikerziekte te voorkomen. Wat is de juiste dosis? 5 porties van 80 tot 100 g per dag.

Lekker variëren

robot - presse-agrumesNa elke maaltijd een appel eten, niets triester dan dat! Toch bestaan er duizend-en-een manieren om fruit en groenten tot echte lekkernijen om te toveren. Vruchtensap, smoothies, velouté, warme of koude soepen, mousses, zoete of hartige flans: fruit en groenten bieden enorme mogelijkheden om uw culinaire talenten mee uit te testen. Leer samen met uw gezin of met uw gasten op een andere manier van eten te genieten zonder ooit verveeld te raken.

 

Ideeën voor vitamientjes uit de blender

robot - smoothieDe blender zal uw kijk op fruit en groenten veranderen. U kunt er originele soepen, veloutés, heerlijke milkshakes en verfrissende smoothies mee maken. Dankzij uw blender behouden uw gerechten dezelfde stevigheid als compote. Door room, yoghurt of kwark toe te voegen krijgen ze een schuimachtige, luchtige textuur en met melk, sap of ijsblokjes worden ze vloeibaarder.

 

Ideeën voor vitamientjes uit de sapcentrifuge

robot Door de hoge draaisnelheid kan de centrifuge het sap uit fruit en groenten met schil persen en het vruchtvlees in een apart reservoir bewaren. Dat levert een vloeibaar resultaat op. Sommige soorten fruit zoals banaan, avocado, papaja of mango moeten samen met sappiger fruit gebruikt worden. Hoe sappiger het fruit, hoe lager de snelheid.

  • Wortels, appels, peren, selderie, ananas ... Hoge snelheid
  • Druiven, meloen, tomaten, komkommer ... Lage snelheid

 

 

Ideeën voor vitamientjes uit de citruspers

robot - presse-agrumesMet de citruspers, speciaal voor citrusvruchten, maakt u elke ochtend supervers vruchtensap ... zonder pitten! Sinaasappels, citroenen, pompelmoezen of een mengeling ... kies ze uit in functie van uw eigen smaak en selecteer de gewenste hoeveelheid vruchtvlees: kleine of grote perskegel, veel of weinig vruchtvlees. De citruspers is snel klaar en snel schoongemaakt, daarom is hij perfect voor dagelijks gebruik met een minimum aan onderhoud.

Terug